Zpět na program

Quatuor Ébène

Program

  • Ludwig van Beethoven: Smyčcový kvartet č. 1 F dur op. 18/1
  • Raphaël Merlin: Autoportrét ve třech barvách
  • Petr Iljič Čajkovskij: Smyčcový kvartet č. 3 es moll op. 30

Interpreti

  • Quatuor Ébène
  • Pierre Colombet - housle
  • Gabriel Le Magadure - housle
  • Marie Chilemme - viola
  • Yuya Okamoto - violoncello
250 - 700
25 5 2025
Neděle 20.00
Rozkvět Pražského jara

„Vůně jako by přecházely ve zvuky, ozvěny rezonovaly z hlubin vesmíru,“ napsal v roce 2023 po jednom z koncertů komorního ansámblu Quatuor Ébène prestižní deník Süddeutsche Zeitung. Francouzský soubor se již více než dvě desetiletí řadí mezi nejlepší smyčcová kvarteta světa. Je ceněn zejména pro svou interpretaci hudby klasicismu a romantismu, stejně tak dobře se ovšem pohybuje i v jazzu, soudobé hudbě či crossoveru. Ne nadarmo ho The New York Times označily za „smyčcové kvarteto, které se lehce promění v jazzovou kapelu”. Pražskojarní debut Quatuor Ébène nabídne první kvartetní opus Ludwiga van Beethovena (1770–1827), jehož druhá věta je inspirována závěrečnou scénou ze Shakespearova dramatu Romeo a Julie. Dále zazní třetí smyčcový kvartet Petra Iljiče Čajkovského (1840–1893), o jehož světovou premiéru se v roce 1876 zasloužil vynikající český houslista Jan Hřímalý, a program obohatí jazzem inspirovaná novinka, kterou napsal souboru přímo na tělo jeho bývalý dlouholetý člen – violoncellista, skladatel a dirigent Raphaël Merlin (*1982).

Oslnivá mezinárodní kariéra Quatuor Ébène se datuje od roku 2004, kdy zvítězilo v prestižní soutěži ARD v Mnichově. Během následujících dvaceti let získalo další mimořádná ocenění: Cenu Belmont 2005, Cenu Borletti-Buitoni Trust 2007 a jako první ansámbl v historii v roce 2019 Hudební cenu města Frankfurt. Mezi jeho vrcholy aktuální sezony patří rezidence v Radio France a ve vídeňském Konzerthausu, turné v Severní a Jižní Americe, koncerty na festivalu ve švýcarském Verbier, v londýnské Wigmore Hall, Labské filharmonii v Hamburku či v Théâtre des Champs-Elysées v Paříži. Za pozornost stojí také spolupráce s kolegy z Belcea Quarteta; společně uvedou na turné v Asii program z oktetů Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a George Enescu.

Za své nahrávky děl Debussyho, Ravela, Mozarta či Schuberta pro vydavatelství Erato získal soubor řadu ocenění. Zcela jedinečný je pak komplet šestnácti smyčcových kvartetů Ludwiga van Beethovena, které Quatuor Ébène provedl a natočil u příležitosti 250. výročí skladatelova narození na šesti různých kontinentech – ve Vídni, Filadelfii, Tokiu, São Paulu, Melbourne, Nairobi a v Paříži. „Beethovenovy kvartety samy o sobě představují odyseu, cestu kolem světa,” nechali se slyšet členové souboru. „Po několika týdnech, kdy jsem si vychutnával žhavou, intenzivní interpretaci a fantazii těchto provedení, si nedokážu představit, že bych se vrátil ke starým oblíbeným nahrávkám,” napsal v recenzi pro The Classic Review kritik Jonah Pearl. Spolu s rezidenčním umělcem Pražského jara 2023, violistou Antoinem Tamestitem, vydal Quatuor Ébène kvintety Wolfganga Amadea Mozarta. Album mj. získalo ocenění Choc de Classica, Diapason d’Or a stalo se nahrávkou měsíce časopisu Gramophone. Mezi umělce, se kterými soubor pravidelně spolupracuje, patří také violoncellista Gautier Capuçon (rezidenční umělec Pražského jara 2022), kontratenorista Philippe Jaroussky či barytonista Matthias Goerne.

Za pozornost rovněž stojí nástroje jednotlivých členů souboru. Primárius Pierre Colombet se pyšní houslemi z dílny italských mistrů Antonia Stradivariho (1717) a Mattea Goffrillera (1736), sekundista Gabriel Le Magadure nástroji z dílny Giuseppa Guarneriho (1740 and 1743–1745), violistka Marie Chilemme střídá violy od Stradivariho (1734) a Marcelluse Hollmayra (1625) a violoncello Yuyaho Okamota zase pochází z dílny milánského mistra Giovanniho Grancina (1682).